Povećana ovlašćenja poreskoj upravi

Bez autora
Oct 14 2012

Poreska uprava ubuduće će, obavljati poslove koji su do sada bili u nadležnosti državne uprave u oblasti igara na sreću, kao i one na izdavanju i oduzimanju ovlašćenja za obavljanje menjačnih poslova i kontrole tih poslova što je bilo u nadležnosti Deviznog inspektorata.Naime, Skupština Srbije usvojila je 28. septembra izmene Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, koje pored povećanih ovlašćenja poreskoj upravi, utvrđuju i produženje roka za odlaganje otplate poreskog duga sa 12 na 24 meseca.

Povećana ovlašćenja poreskoj upraviPoreska uprava ubuduće će, obavljati poslove koji su do sada bili u nadležnosti državne uprave u oblasti igara na sreću, kao i one na izdavanju i oduzimanju ovlašćenja za obavljanje menjačnih poslova i kontrole tih poslova što je bilo u nadležnosti Deviznog inspektorata.

Naime, Skupština Srbije usvojila je 28. septembra izmene Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, koje pored povećanih ovlašćenja poreskoj upravi, utvrđuju i produženje roka za odlaganje otplate poreskog duga sa 12 na 24 meseca. Tako biće smanjena i kamata koja se obračunava za vreme odložene otplate poreskog duga obvezniku koji je zahtev za odlaganje podneo pre dospelosti tog duga ili je sam prijavio dospelu obavezu.

Vlada Srbije, kao predlagač izmene zakona, očekuje da će ta novina doprineti "samoprijavljivanju" poreskih dugova.
U tom smislu treba istaći da će blaže uslove za odlaganje otplate duga imati preduzeća čiji je dug do 500.000 dinara, preduzetnici koji duguju do 100.000 dinara i građani do 50.000 dinara.

Takođe, usvojenim izmenama je predviđeno i oporezivanje neprijavljene, odnosno neregistrovane delatnosti, i to po stopi od 20 odsto, što je dvostruko više od stope po kojoj se oporezuje registrovana delatnost. Ako se još u postupku terenske kontrole utvrdi da lice, koje je obavljajući neregistrovanu, odnosno neprijavljenu delatnost, stavljalo robu u promet, poreski inspektor može rešenjem privremeno oduzeti robu koju je zatekao u kontroli.
Poreska uprava, kako je pomenuto, imaće veća ovlašćenja i moći će da pokreće prvostepene prekršajne postupke, kao i drugostepene protiv lokalnih samouprava i naplaćuje prekršajne kazne.

Pravna lica koja nisu svrstana u velikoporeske obveznike i preduzetnici od 1. jula 2014. godine poreske prijave podnosiće isključivo elektronskim putem.

Zakon o izmenama i dopunama Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji predloženim setom rešenja pokušava da od poreske uprave, odnosno poreske administracije, napravi servis biznisa, odnosno upravu koja je orjentisana prema klijentu.

Izmenama i dopunama Zakona biće skraćena procedura za otvaranje preduzeća, a najvažnija promena u odnosu na postojeći Zakon je primena i funkcionisanje jednošalterskog sistema prilikom dodele poreskog identifikacionog broja, kao i rešenja koja povećavaju sigurnost poreskih obveznika i jačaju kapacitet poreske administracije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik